Coman House

2014, Dorval QC

Older, cozy neighborhoods have an undeniable power of attraction and appeal to many middle class families who may prefer to update a tired-looking abode instead of opting for a new residential development at the outer limits of Montreal. Dorval is one such community where houses built in the years that followed WW2 are routinely remodeled by their owners.
The Coman House refurbishment is designed around the vertical expansion of a typical bungalow, allowing the day and night zones of the house to exist on two separate levels. Fluid living spaces with unobstructed views towards the backyard are a consequence of liberating the ground floor of the bedrooms. The majority of the living area takes advantage of the south-facing windows. The service areas are pushed to the North side of the house helping to create a thermal buffer.