Crisan House

  • Fr

    Le projet représente la transformation et l’agrandissement d’un bungalow des années 1970. En précisant qu’ils désiraient avoir des grands espaces, bien éclairées, et une terrasse orientée vers la rivière qui longe le terrain au nord, les propriétaires se sont entièrement fiés aux architectes pour la conception de leur résidence. Comme la superficie au sol du bungalow était assez grande, la transformation a été réalisée par l’ajout d’un 2e niveau et la reconfiguration intérieure de la partie existante. En partant, le cadre naturel du site a dirigé le concept vers la maximisation des surfaces vitrées. Le toit à été modelé de façon à aider la maison de s’harmoniser avec le caractère établi du cartier et de faire un « clin d’œil » aux toitures typiques de la ville d’où le propriétaire est originaire. Les lucarnes surdimensionnées du salon et de l’étagé laissent la lumière naturelle entrer au niveaux des plafonds, créant ainsi un effet ludique. Les lucarnes sont orientées de façon à permettre un gain d’énergie en hiver, alors que l’été les mêmes surfaces vitrées restent dans l’ombre des gros arbres qui entourent la maison. La partie hors-sol de la maison a été construite en bois, en suivant la structure existante. Le toit et le deuxième niveau on été recouverts de tôle d’acier tandis que la rez-de-chaussée a gardé l’ancien parement de brique qui a été peint en noir.
  • Ro

    În forma actuală, casa Crișan e rezultatul transformării și extinderii unui bungalou tipic nord-american construit în anii ‘70. Proprietarii și-au exprimat de la-nceput dorința de a avea o casă cu spații mari și luminoase precum și o terasă cu vedere spre un braț al fluviul Sf-Laurențiu, ce curge pe latura nordică a sitului. Cum numarul camerelor n-a fost principala miză a proiectului, tema s-a conturat abia în faza de concept. Din primele discuții, transformarea s-a orientat către adăugarea unui etaj și reconfigurarea interioarelor. Natura exceptională a sitului ne-a determinat să maximizam fenestrația locuinței unificând vechile goluri sau creând altele noi. La exterior am acordat o atenție particulară formei acoperișului pentru a permite noului volum să se integreze caracterului rezidențial al cartierului unde e situat, cu trimitere la orașul natal al proprietarului, Sibiu. Lucarnele prezente în zona salonului și a spațiilor de la etaj permit luminii să se prelingă pe suprafețele tavanului, creând astfel un efect dinamic și vesel. Lucarnele sunt orientate în așa fel încat spațiul deschis al casei să profite de razele soarelui pe timpul iernii, dar să rămana în umbra frunzișului copacilor vara. Structura supraterană a casei e din lemn. Parterul are ca parament cărămida originală, vopsită în negru pentru a pune în evidență etajul și acoperisul care sunt învelite cu tablă.

The project consists in the refurbishment of a forty year old bungalow. Although the owners did not provide a specific program at the beginning of the project, they expressed their wish to have large, well lit spaces and a terrace overlooking the river that runs along the North side of the site. The footprint of the original house was already quite large, so the transformation was based on the addition of a second floor and the reconfiguration of the internal spaces. The scenic nature of the site determined the enhancement of the overall window area by consolidating and enlarging the existing ones.

Particular attention was paid to the roof configuration to allow the new volume to integrate with the surrounding amicable neighborhood and create a link with the roofscape of the city where the client was born (Sibiu). The oversized dormers in the living area and the upper floor allow natural light to flow on the ceiling surfaces, creating a dynamic and playful effect. The dormers are oriented such that the house benefits from solar heat gain in winter months and in the summer, the mature trees on the site help to keep the house cool.

The entire structure is made in wood; studs, joists and beams. The roof and the second floor are clad with metal, standing seam roofing and siding respectively while the ground floor was integrated with the new construction simply by painting the original brick black.

Africa Landing

Africa Landing

The Bamako-Sénou International Airport was designed by Montreal based FSA Architecture for an American governmental institution and was contracted to the Chinese company Sinohydro. While working for FSA, the studio’s originator has acquired valuable international work experience as the project coordinator. So during a series of trips to the construction site in Mali, he discovered[…] Continue Reading

Kirkwood Ave. Apartments

The development consists of a three storey apartment building on Kirkwood Avenue The building mass, which spans the site from East to West, is composed of two volumes whose vertical faces are shifted to create shadow lines and terraces. The vertical planes interplay is emphasized by the materials of the two volumes. The lower volume[…] Continue Reading

© 2016 est architecture