Semi-detached Housing

  • Fr

    Cette proposition architecturale pour deux maisons jumelées est située sur l’avenue Concord, à proximité de centre-ville d’Ottawa. Le nouveau bâtiment se présente comme un volume simple qui emprunte ses lignes et proportions des maisons jumelées sur Hawthorne et Concord. Cependant, les coupes en angle donnent au volume une saveur contemporaine, tout en soulignant et en protègeant d’intempéries les portes d‘entrée. Le volume est recouvert de maçonnerie grise, qui contraste agréablement avec les portes et les fenêtres en bois. En termes d’intégration, la maçonnerie aide le nouveau bâtiment à bien s’insérer dans le contexte existant. Les fenêtres sur les murs est et ouest ouvrent des vues dégagées au-delà des limites du lot et permettent au soleil d’inonder généreusement tous les espaces intérieurs. Le soir les mêmes fenêtres, rétroéclairées, apportent au bâtiment un aspect animé et ouvert. Les vitrages au niveau de la rue se présentent comme une interface accueillante entre l’extérieur et l’espace intérieur. Presque invisible de la rue, le toit rappelle de loin les toits en pente des bâtiments voisins, mais dans sa forme d’origami se nichent deux terrasses disposées en diagonale afin de préserver l’intimité de chaque famille. La face intérieure de ce pliage dote les chambres des maîtres de spectaculaires plafonds hauts. En partie inférieure, chaque maison est conçue comme une séquence fluide d’espaces qui s’enroulent autour d’un escalier ouvert. La cuisine ainsi que la salle à manger et le salon sont interchangeables. Le dernier étage est entièrement aménagé avec des chambres à coucher et des salles de bains.
  • Ro

    Situl acestei proiect pentru două locuințe alipite, se afla în apropierea centrul orașului Ottawa, pe Concord Ave. Noua clădire se infățișează ca un volum simplu, ce-și trage linile generale și proporțiile de la vechile case de pe Hawthorne și Concord. Cu toate acestea, tăieturile oblice dau volumului un aer contemporan și pun in evidență și protejează de intemperii ușile de intrare. Volumul este imbrăcat în cărămidă gri, care contrastează în mod plăcut cu ușile și ferestrele din lemn. În privința integrării, apareiajul de cărămidă face ca noua construcție să aibă o relație armonioasă cu contextul existent. Ferestrele fațadelor est și vest permit o bună perspectivă dincolo de limitele terenului și lasă soarele să inunde generos toate spațiile interioare. După căderea serii, aceleași ferestre, iluminate din interior de această dată, dau clădirii un aspect deschis și plin de viață. Suprafețele vitrate de la nivelul de străzii crează o interfață primitoare între spațiul exterior și cel interior. Aproape ascuns privirii din strada, acoperișul amintește de departe acoperișurile în pantă ale clădirilor învecinate, dar în forma sa de origami se cuibăresc două terase dispuse în diagonală pentru a păstra intimitatea fiecărei familii. Intradosul acestui acoperiș înzestrează dormitoarele matrimoniale cu spectaculoase tavane înalte. Partea de jos a fiecărei case este concepută ca o secvență de fluidă de spații ce se înfășoară în jurul unei scări deschise. Bucătăria, sala de mese si camera de zi sunt interschimbabile. Ultimul etaj este amenajat în întregime cu dormitoare și băi

This architectural proposal is for two semi-detached dwellings on Concord Ave., close to Ottawa downtown area.

The building consists of a simple volume that draws its lines and proportions from the existing semi-detached on Hawthorne Ave. and Concord Ave.. However, the angled cuts into its mass enable this architectural object with a contemporary flavor, provide shelter and underscore the position of the exterior doors.

The volume is clad in grey masonry, which contrasts in a pleasant fashion with the wooden window and door frames. In terms of integration, brick masonry helps the new building maintain a positive relationship with the neighboring houses. The large, undivided windows on the eastern and western facades open unobstructed views outside the house and allow daylight to generously flood all the interior spaces.

At dusk, the large back-lit windows lend a cheerful and animated appearance to the building. The glazed surfaces that are located at the street level, next to the main doors, create a welcoming interface between the exterior and interior space. The volume cuts conceal light fixtures, which spread discrete lighting on the building surfaces.

Nearly invisible from the street, the roof shape is reminiscent of the pitched roofs of the neighboring buildings. However, its origami-like geometry makes room for two roof terraces that are arrayed diagonally in order to preserve privacy for each occupant. The underside of the roof folding endows the master bedrooms with spectacular high ceilings.

The lower part of each house is designed as a fluid sequence of living areas that wrap around an open staircase, in a staggered fashion. The kitchen along with the dining room and the living room are interchangeable. The top floor is fully occupied by bedrooms and bathrooms.

AT Office

The project is the fit-out of an office space that is meant to accommodate fifty employees of a transportation company. The architectural concept stands on two factors: the internal operation of the company and the short time of construction. However, the development meets several criteria (I.e. functionality, occupants’ comfort, environmental design) and reflects the company’s[…] Continue Reading

Africa Landing

Africa Landing

The Bamako-Sénou International Airport was designed by Montreal based FSA Architecture for an American governmental institution and was contracted to the Chinese company Sinohydro. While working for FSA, the studio’s originator has acquired valuable international work experience as the project coordinator. So during a series of trips to the construction site in Mali, he discovered[…] Continue Reading

© 2016 est architecture